Informații

Okapi - profil


portret

nume: Okapi
Alte nume: Jirafa padurii
Numele latin: Okapia johnstoni
clasă: Mamifere
dimensiune: lungimea corpului până la 2m
greutate: 130 - 250 kg
vârstă: 10 - 20 de ani
apariție: blană roșiatică, picioare de culoare alb-negru
dimorfism sexual: Da
tipul de Nutriție: Erbivore (erbivor)
alimente: Frunze, ierburi, fructe
răspândire: Republica Democratică Congo
origine originală: Africa Centrală
ritmul somn-veghe: diurnă
habitat: Pădurea de ploaie
inamici naturali: Leopard
maturitatea sexuală: cam la varsta de doi ani
sezonul de împerechere: tot anul
gestație: 400 - 440 zile
dimensiunea gunoi: 1 cub
comportament social: Singuri
Din stingere: Nu
Mai multe profiluri de animale pot fi găsite în Enciclopedia.

Fapte interesante despre Okapi

  • Okapi sau Okapia johnstoni își descrie propriul gen în cadrul girafei și este cunoscut în zona germană sub denumirea „Waldgiraffe”.
  • Acesta este situat doar în Republica Democrată Congo, unde locuiește în nordul țării, în pădurile tropicale, la altitudini cuprinse între cinci sute și o mie de metri.
  • Okapisii sunt foarte timizi și îngrozitori, așa că modul lor de viață este explorat doar parțial. Această specie a fost descoperită în jurul anului 1900 de oamenii de știință europeni.
  • Okapi a fost anterior și în Uganda, dar acum a dispărut acolo.
  • Această cohortă este strâns legată de girafă, dar are proporții complet diferite ale corpului, care sunt mai asemănătoare cu cele ale cailor.
  • Relația dintre okapi și girafă este deosebit de evidentă în limba albastră și extrem de mobilă de prindere lungă, care este folosită pentru culegerea frunzișului.
  • Spre deosebire de girafă, Okapi are un gât nesemnificativ alungit. Cea mai marcantă caracteristică sunt picioarele cu dungi albe și negre, care se evidențiază clar de la coca roșiatică închisă la cea neagră. Desenul alb de pe față iese în evidență vizual.
  • Okapi atinge o înălțime a umărului de 1,7 metri și lungimea corpului de peste doi metri, femelele sunt semnificativ mai mari decât masculii. Femelele adulte pot cântări până la 250 de kilograme.
  • Taurii, ca și girafele, au coarne mici și păroase, care nu au mai mult de șase centimetri lungime.
  • Okapisele se hrănesc exclusiv cu alimentația vegetală. Frunzele și ramurile constituie o parte majoră a alimentelor, în plus Okapis mănâncă și fructe, ierburi, iarbă și lăstari.
  • Trăiesc în principal ca zi și, ocazional, solitar nocturn și rareori se unesc în grupuri mici.
  • Se mișcă într-o zonă fixă ​​și se orientează în jungla densă, în special cu ajutorul auzului lor excelent.
  • În sezonul de împerechere, luptele aprige se produc adesea între rivalii masculini, întrucât își leagă puternic gâtul unul împotriva celuilalt.
  • După o perioadă de gestație de cincisprezece luni în medie, femela dă naștere unui singur pui, care se ridică la scurt timp după naștere și, după doar câteva ore, își urmează mama pe furajele lor.
  • Vițelul este puternic apărat de mama sa împotriva leopardelor, principalii dușmani ai okapi.
  • Speranța de viață în sălbăticie este de maximum douăzeci de ani, Okapis poate fi în captivitate, dar și peste treizeci de ani.
  • Datorită distrugerii continue a pădurilor tropicale, Okapi este una dintre speciile pe cale de dispariție.


Video: Nane - Ca acasa (Ianuarie 2022).