Informații

Balena albastră - posterul dorit


portret

nume: Balena albastră
Numele latin: Balaenoptera musculus
clasă: Mamifere
dimensiune: 20-30m
greutate: până la 200 de tone
vârstă: 40 - 90 de ani
apariție: piele albastru-cenușie, strat gros de 50 cm slănină (blubber)
dimorfism sexual: Da
tipul de Nutriție: predominant plancton (planctivor)
alimente: Plancton, krill, pește
răspândire: în toată lumea
origine originală: necunoscut
ritmul somn-veghe: diurnă
habitat: Ocean
inamici naturali: /
maturitatea sexuală: cam la varsta de sapte ani
sezonul de împerechere: Iulie - august
gestație: 11 luni
dimensiunea gunoi: 1 cub
comportament social: Asociație de familie sau de familie
Din stingere: Da
Mai multe profiluri de animale pot fi găsite în Enciclopedia.

Fapte interesante despre balena albastră

  • Balena albastră aparține ordinului balenelor balene și este considerată cu lungimea corpului de 30 de metri și o greutate medie de două sute de tone drept cel mai greu și mai mare, dacă nu chiar cel mai lung animal, care a trăit vreodată pe pământ.
  • Balenele albastre colonizează toate oceanele de-a lungul oceanelor Atlantic, Pacific și Indian, în funcție de anotimpuri. Balenele albastre stau cu greu aproape de coastă.
  • În timpul iernii, se găsesc mai ales în apele subtropicale unde se reproduc. Vara, însă, se mută în zonele polare, unde merg în căutarea hranei.
  • Ca balenă balenă, balena albastră nu are dinți, ci plăci imense de corn, care servesc la filtrarea alimentelor sale din apă.
  • Balenele albastre mănâncă câteva tone de mâncare în fiecare zi. Aceasta constă în principal din krill, plancton și pești mici.
  • Balenele albastre trebuie să respire la suprafața apei la fiecare două-trei minute. Cu toate acestea, puteți ajunge până la maximum douăzeci de minute fără aer. De obicei se mișcă la adâncimi de până la 150 de metri.
  • Pe suprafața apei, balena albastră respiră prin gaura sa de suflare și emite o fântână imensă, care poate fi înălțime de până la nouă metri.
  • Balenele albastre trăiesc rar în grupuri, dar sunt în general solitare. Doar mamele cu vițeii se adună adesea în comunități mici, care nu sunt structuri sociale.
  • După împerechere și o perioadă de gestație de unsprezece luni, femela naște un pui care cântărește deja peste două tone. Rămâne în grija mamei sale câteva luni înainte de a fi înțărcat pe traseu în locurile de hrănire și apoi merge acolo hrănind independent.
  • În ciuda volumului său imens de corp, o balenă albastră poate acoperi până la cincizeci de kilometri pe oră. În mod normal, aceste gigantice mamifere marine abia înoată mai repede decât douăzeci de kilometri pe oră.
  • Balena albastră se află astăzi pe lista speciilor pe cale de dispariție și nu a fost lăsată prinsă încă din anii 1960, când populația a scăzut la aproximativ trei mii. Astăzi, se estimează că zece până la douăzeci de mii de exemplare trăiesc în întreaga lume.
  • Din nou, din când în când, balene albastre moarte s-au prăbușit pe coastele Canadei. Aceste animale sunt în mare parte prinse în hrănirea lor în urma schimbărilor bruște de vreme ale gheții și se sufocă.


Video: Doi Degeaba S03e26: Cand iti uiti jucariile pe masa (Ianuarie 2022).