Informații

Ghepardul - posterul dorit


portret

nume: Ghepard
Alte nume: Leopard de vânătoare
Numele latin: Acinonyx jubatus
clasă: Mamifere
dimensiune: 1,2 - 1,5 m
greutate: 50 - 70 kg
vârstă: 6 - 8 ani
apariție: puncte negre pe paltonul galben auriu
dimorfism sexual: Da
tipul de Nutriție: Carnivore
alimente: Antilope, gazelă
răspândire: Africa, Asia de Sud-Vest
origine originală: Africa
ritmul somn-veghe: diurnă
habitat: Savannah, stepa
inamici naturali: alte pisici mari
maturitatea sexuală: cu vârsta de 2 - 3 ani
sezonul de împerechere: tot anul
gestație: 90 - 95 zile
dimensiunea gunoi: 1 - 3 pui
comportament social: Singuri
Din stingere: Da
Mai multe profiluri de animale pot fi găsite în Enciclopedia.

Interesant despre ghepard

  • Ghepardul descrie un gen în cadrul pisicii reale și este o rudă apropiată a puiului.
  • Astăzi este originară exclusiv din continentul african, unde poate fi găsită în unele țări de est, cum ar fi Namibia și Botswana. A fost eradicată de multă vreme în Asia de Sud, Africa de Nord și de Sud și Peninsula Arabică.
  • În patria sa, ghepardul locuiește numai stepe și savane fără adâncime, cu iarbă înaltă și dealuri, care îi permit să treacă cu vederea zona de vânătoare.
  • Cu ochii mari, orientați spre viitor, ghepardul își recunoaște prada pe distanțe lungi.
  • Gheparii ies în evidență datorită corpului unic de pisici sălbatice cu un trunchi subțire, îngust și membre foarte lungi. Acestea ating lungimi ale corpului până la un metru și jumătate și o greutate de până la șaptezeci de kilograme, masculii fiind mai mari și semnificativ mai grei.
  • Picioarele lungi permit ghepardului să călătorească cu o viteză de până la 110 kilometri pe oră. Acest lucru îl face cel mai rapid mamifer terestru din lume.
  • Pernele sale dure pe talpă îi permit să alerge repede. Întrucât nu-și poate hrăni ghearele, le folosește în timp ce aleargă pentru a-și respinge labele de la sol de trei ori pe secundă și schimbă brusc direcția în alergare.
  • Cu toate acestea, ghepardul nu își poate menține viteza maximă mult timp, pentru că după numai 800 de metri, acesta încetinește treptat.
  • Deoarece gheparii sunt relativ slabi datorită stării lor zvelte, ei evită în mod constant conflictele cu pisicile de pradă mai mari.
  • În timpul cursei, ghepardul consumă cantități mari de aer prin nasuri, care sunt mai mari decât media pentru pisicile sălbatice, pentru a furniza în mod optim mușchii cu oxigen.
  • Gheparii sunt animale diurne care trăiesc și vânează ca singuri. Doar pentru creșterea copiilor, animalele individuale se unesc uneori pentru a forma grupuri mai mici de femele și masculi.
  • Gheparii se hrănesc în primul rând cu antilope și gazele tinere sau slabe, pe care le captează în cursul vânătoarei. Acestea îi trag printr-o mușcătură țintită în gât.
  • Pisoiul este prins ocazional de pisici mai mari, cum ar fi leii sau leopardele, mai rar hienele. Gheparii maturi nu au prădători din cauza vitezei mari.
  • Ghepardii tineri își însoțesc mama deja la vârsta de câteva săptămâni pentru prima dată la vânătoare. După prima învățare prin observare, participă activ la vârsta de câteva luni, dar pot supraviețui singuri atunci când vor crește.
  • Gheparii au o speranță de viață de până la opt ani în sălbăticie, în captivitate pot fi de două ori mai vechi.