Facultativ

Șoimul - profil


portret

nume: Șoim
Numele latin: Accipiter gentilis
clasă: Păsări
dimensiune: 40 - 60cm
greutate: 1,2 - 2,0 kg
vârstă: 15 - 20 de ani
apariție: gri la brun
dimorfism sexual: Da
tipul de Nutriție: Carnivore (canivor)
alimente: mici mamifere și păsări
răspândire: America de Nord, Europa, Asia
origine originală: necunoscut
ritmul somn-veghe: diurnă
habitat: preferă pădurile de conifere
inamici naturali: /
maturitatea sexuală: cam la varsta de doi ani
sezonul de împerechere: Ianuarie - februarie
sezonul de reproducere: 37 - 40 zile
dimensiunea ambreiaj: 1 - 5 ouă
comportament social: Asociația familiei
Din stingere: Nu
Mai multe profiluri de animale pot fi găsite în Enciclopedia.

Interesant despre șoim

  • Șoimul aparține ordinului păsărilor de pradă și descrie o subdiviziune în funcție de aria de distribuție din mai multe subspecii din genul de șoim.
  • Falcii colonizează zonele temperate ale Americii, Europei și Asiei și se găsesc cu preponderență în țările emisferei nordice, unele subspecii apar și în Africa.
  • Ei preferă să trăiască în păduri de conifere și mixte, unde găsesc condiții bune de reproducere prin copaci bătrâni și înalți. În unele țări europene, inclusiv Germania și Ucraina, șoimii colonizează zone aflate în imediata apropiere a orașelor de câteva decenii.
  • Falcii ating o lungime a corpului de până la 60 de centimetri, o anvergură de aripă de până la 130 de centimetri și o greutate corporală de peste doi kilograme, femela este semnificativ mai mare și mai grea decât masculul.
  • Aspectul penajului prezintă diferențe semnificative între cele două sexe. Plumajul posterior al masculului este cenușiu-brun, cel al femelei este gri-ardezie. Partea ventrală și penajul picioarelor prezintă dungi înguste de culoare maro închis orizontal pe fond alb sau bej. Puietele apar pe un ton maron mediu, cu dungi orizontale maro închis. Deasupra ochilor roșii strălucitori stă la păsările adulte, o dungă strălucitoare de ochi albi.
  • Șoimul este un prădător activ pe zi, care se hrănește în principal din mamifere și păsări de dimensiuni mici până la mijlocii. Animalele de pradă preferate includ porumbei, pui, ciori, vârfuri sau păsări negre. În timp ce masculii captează în principal păsări mici și mamifere, cum ar fi veverițele, femelele mai mari se concentrează pe vânătoare de fazani, iepuri sau iepuri.
  • Șoimul se prăbușește în cursul așa-numitului Ansitzjagd asupra pradei sale, după ce el a spionit-o dintr-un loc ridicat pe un copac sau un catarg. Datorită musculaturii puternice de zbor și aripilor compacte, șoimul poate porni de pe scaun într-un zbor rapid.
  • Mamiferele scot șoimul din aer câteva minute, până când în cele din urmă se obosesc și sunt ușor capturate. Coada sa rotunjită și lungă permite șoimului să facă viraje rapide și abrupte în zbor.
  • Șoimul își construiește ochiul înalt în coroanele copacilor bătrâni de la marginea pădurii sau pe stânci, de unde poate trece cu vederea bine zona de vânătoare. Cuiburile sunt create de cuplurile strict monogame, în strânsă cooperare. În afara perioadei de reproducere, cu toate acestea, șoimii trăiesc ca singuri, conspecificii își ies în mod constant din drum.
  • Femela depune două până la șase ouă la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie și eclozează singură pe o perioadă de aproximativ patruzeci de zile. La numai cincizeci de zile de la eclozare, păsările tinere sunt pe deplin aviate și lasă grija părinților lor.


Video: Tratament dezinsectie depozit ceata calda, termonebulizare, thermal fogging, fogger (Ianuarie 2022).