Informație

Marsupialii masculi au o pungă?


Marsupialii masculi au o pungă sau este doar un organ feminin (ca uterul)?


La majoritatea marsupialelor, doar femelele au o pungă. Cu toate acestea, masculii din opossum de apă și tigru tasmanian dispărut (sau tilacina) au, de asemenea, o pungă. Bărbații, atât pentru tilacină, cât și pentru apă, utilizează / își folosesc punga pentru a împiedica organele genitale să se încurce în vegetație.


Posumele au o pungă?

Dacă sunteți cineva din SUA, este posibil să fi observat un posum cel puțin o dată în cartierul dvs. Possumurile sunt marsupiale care se văd în mod obișnuit în și în jurul Americii, în special în zonele umede, mlăștinoase și mlăștinoase.

Când vine vorba de marsupiale, ceea ce le deosebește este punga cunoscută sub numele de marsupiu care se află pe abdomenul lor inferior. Deși posumele sunt o observare obișnuită în majoritatea zonelor, majoritatea oamenilor nu reușesc să observe dacă un posum are sau nu o pungă.

Deci, posumurile au într-adevăr o pungă? Da, posumurile sunt marsupiale și au o pungă. Doar că punga lor nu este ușor vizibilă ca și a altor marsupiale. Deși punga unui Possum nu poate fi la fel de mare sau vizibilă ca cea a unui Cangur, este o parte importantă a sistemului lor de reproducere.

Posumele de sex feminin își dau naștere puii care nu au dimensiunea unei arahide. Acești nou-născuți nu sunt pe deplin dezvoltați așa cum ne-am aștepta să fie. Acești bebeluși tineri și neajutorați trebuie să-și găsească cumva drumul în punga mamei lor. Este în interiorul acestei pungă, unde cresc, primind toată nutriția și căldura de amperi de care au nevoie.

Este destul de deranjant să observăm că, deși fecioarele de sex feminin dau naștere la aproximativ 20 de bebeluși într-o așternut, nu toți pot intra în punga mamei! Se estimează că doar aproximativ jumătate dintre copii supraviețuiesc.

În acest articol, vom analiza în profunzime punga unui posum, rolul pungii în reproducere și multe alte fapte interesante legate de posum.


Ce sunt exact marsupialele?

Toți marsupialele sunt mamifere, dar nu toate mamiferele sunt marsupiale.

Permiteți-mi să explic: Există trei tipuri de mamifere, diferențiate prin modalitățile de reproducere. Oamenii, câinii, elefanții, leii, tigrii, urșii și multe alte mamifere sunt mamifere placentare. Placentarii se reproduc gestând puii în interiorul uterului, unde puii sunt hrăniți de țesutul placentei printr-un cordon ombilical. Este o metodă de reproducere comună, utilizată de majoritatea speciilor de mamifere vii.

Cu toate acestea, marsupialele fac lucrurile puțin diferit. Tinerii se dezvoltă în interiorul mamei lor în uter (sau două) pentru o perioadă scurtă de timp, dar se nasc devreme și se dezvoltă într-o pungă specială. (Mai multe despre asta mai târziu.)

Monotremele sunt adevăratele ciudate ale lumii mamiferelor, deoarece se reproduc prin depunerea ouălor. Odată ce tinerii eclozează, se hrănesc din lapte excretat prin pielea mamei, în loc de mamelon. Există doar cinci specii de monotreme în lume - ornitorincul și patru specii de echidna - și se găsesc doar în Australia și Noua Guinee.

În ciuda faptului că trăiesc în Australia și sunt foarte ciudate, playtpus sunt monotreme, nu marsupiale. Foto © Klaus / Flickr


Marsupial Lapbook

Uneori folosim linkuri afiliate în conținutul nostru. Acest lucru nu vă va costa nimic, dar ne ajută să menținem site-ul în funcțiune. Mulțumesc pentru sprijin.

Marsupialele sunt un tip special de mamifer care dă naștere tinerilor vii care rămân într-o pungă pe corpul mamei. Credeți sau nu, există mai mult de 250 de tipuri diferite de marsupiale. Majoritatea locuiesc în Australia. Luați Marsupials Lapbook pentru a afla despre aceste animale uimitoare.

Mulțumim lui Jodi Small și Natalie Sing pentru că au ajutat la crearea acestui Lapso Marsupial.

Marsupials Lapbook Lessons

Iată câteva exemple de lecții din Marsupials Lapbook:

Marsupiale și pungi
Majoritatea marsupialelor de sex feminin au o pungă pentru transportul copiilor, în timp ce masculii de marsupial nu au pungă. Pungile oferă căldură, protecție și un loc de mâncare pentru bebeluși.

Cangurii și opossum-urile au o pungă pe stomac care se deschide spre partea din față a animalului.

Koala, diavolii tasmanieni și wombats au pungi care se deschid spre spate. Acest lucru protejează bebelușul de murdărie în timp ce mama sapă în murdărie. Au un mușchi special care ajută la menținerea pungii închise în timp ce merg sau urcă.

Unii marsupiali, cum ar fi șoarecele antechinus, nu au pungă, ci mai degrabă o clapă slabă de piele pe partea inferioară. Bebelușii din așternut se agață de mameloane timp de aproximativ 5 săptămâni. Când sunt prea grele, mama le face un cuib pentru a se odihni.

Canguri
Cangurii trăiesc în Australia și în unele insule din apropiere.

Există cincizeci de tipuri de canguri care au o dimensiune la fel de mică ca un iepure până la mare la 7 picioare înălțime. Cangurii preferă să mănânce noaptea și mănâncă mai ales iarbă. Cangurii nu beau mult, dar își iau apa din iarba pe care o mănâncă.

Cangurii masculi, sau boomerii, se luptă între ei pentru femelă sau căprioară. Cangurii trăiesc în grupuri numite gloate, trupe sau instanțe.

După ce s-a născut bebelușul, sau joey, are dimensiunea unui bob de lima. Este transportat în punga mamei unde bea lapte pentru a crește. Odată ce joey a depășit punga (aproximativ nouă luni), își poate băga capul în continuare pentru a obține mai mult lapte.

Cangurii își folosesc cozile pentru echilibru și, de asemenea, ca o rampă de salt pentru distanțe mari. Cel mai mare cangur poate sări până la patruzeci și patru de picioare într-un salt.

Cangurii sunt timizi și, în circumstanțe normale, nu prezintă nici o amenințare pentru oameni. Cangurii de sex masculin deseori și # 8220box & # 8221 unii cu alții, jucăuși, pentru dominație sau în competiție pentru colegi.

Numbats
Numbat este un marsupial fără pungă. Numbats sunt singurul marsupial care este activ în timpul zilei sau diurn. Își vor petrece zilele mâncând și dormind în cuibul lor făcut din frunze, scoarță și iarbă noaptea.

Numbat mănâncă în principal furnici și termite. Își vor folosi ghearele pentru a săpa într-un furnicar sau își vor folosi limba pentru a intra într-o casă de termite. Uneori sunt numiți furnici cu bandă, deoarece au dungi albe și negre pe spate. Au corpul maroniu roșiatic cu coada stufoasă.

Numbats sunt în pericol de dispariție și nu mai sunt mulți în natură.

Pentru a accesa toate lecțiile din acest Marsupials Lapbook, abonați-vă la lista de e-mailuri Homeschool Share & # 8217s folosind formularul din această postare.

Marsupiale Lapbook Printables

În plus față de lecțiile de cercetare, fișierul include aceste mini-cărți pentru ca elevul dvs. să creeze un Lapbook Marsupials:

  • Marsupialele sunt mamifere simple ori
  • Ce face Marsupialele speciale? Simple Fold
  • Herbivore sau Carnivore Shutterflap
  • Totul despre pungi, carte alăturată
  • Scopul unei pungă simplă
  • Marsupial Baby Sizes Matchbooks
  • Nume cangur Flap Book
  • Kangaroo Behavior Simple Fold Book
  • Carte de acordeon de leaps și amplificatoare
  • Koala Shutterfold Book
  • Tipuri de carte simplă Koalas
  • Totul despre Koalas Tab Book
  • Opossum Anatomy Tab Book
  • Fapte de Opossum Acordeon
  • Redarea Possum Simple Fold Book
  • Numbat Simple Fold Book
  • Wombat Petal Book
  • Tasmanian Devil Flap Book
  • Bandicoot Matchbook
  • Wallaby Matchbook
  • Pagina de colorat cangur

Eșantion Lapbook Marsupial

Puteți utiliza la fel de multe sau la fel de puține mini-cărți pentru a vă crea propriul Lapbook Marsupial personalizat. Iată un exemplu pentru dvs. a fost realizat cu două foldere de fișiere.

Marsupials Lapbook: Primul dosar de fișiere (în stânga) Marsupials Lapbook: Al doilea dosar de fișiere (în dreapta)

Cum să începeți cu Marsupials Lapbook

Urmați aceste instrucțiuni simple pentru a începe cu Marsupials Lapbook.

  1. Dacă doriți, mergeți la biblioteca dvs. locală și verificați cărți despre marsupiale: wombats, koala, canguri, numbats, diavoli tasmanieni, oposums, wallabies și alte animale pungute.
  2. Imprimați Lapson-ul Marsupials.
  3. Alegeți și pregătiți mini-cărțile pe care doriți să le folosiți împreună cu elevul dumneavoastră.
  4. Bucurați-vă de o săptămână de lectură și învățare despre marsupiali minunați.

Descărcați-vă Marsupialele gratuite Lapbook

Explorați alte studii pe animale


Mamifere Marsupiale

La fel ca alte mamifere, marsupialele sunt acoperite cu păr. Mamele își alăptează tânărul și cangurul tânăr poate alăpta chiar și atunci când a crescut aproape la dimensiunea mamei.

Singurul marsupial natural din Statele Unite este opossum, Didelphis virginiana. Cu toate acestea, în trecut, marsupialele erau destul de frecvente. În timpul mezozoicului marsupialele erau foarte frecvente în America de Nord mai frecvente, de fapt, decât mamiferele placentare. Au persistat aici până la mijlocul până la sfârșitul terțiarului.


Koala. Fotografie de Gerald și Buff Corsi și copie 2002 Academia de Științe din California.

Wombat. Fotografie și copie 2005 Sharon Chester.

Cu toate acestea, în America de Sud și Australia, marsupialele au continuat să fie un grup important de mamifere terestre. Multe forme sud-americane sunt similare cu opossum-ul nord-american. Marsupialele din America de Sud au început să dispară la sfârșitul Miocenului și Pliocenului timpuriu când s-a format o conexiune terestră cu America de Nord, permițând mamiferelor placentare să treacă în America de Sud. În Australia, totuși, marsupialele continuă să fie foarte diverse și sunt mamiferele native native. Acestea includ canguri, koala (deasupra stânga), diavoli tasmanieni, wombats (deasupra dreapta) și alte mamifere tipice australiene. Până de curând, au inclus și lupul marsupial, Thylacinus (de mai jos). La fel ca și quagga, lupul marsupial este acum dispărut. Ultimul individ a fost văzut în Tasmania în anii 1950.


Thylacinus, un lup marsupial dispărut.

Deși astăzi marsupialele nu au la fel de multe specii ca mamiferele placentare, ele sunt destul de diverse din punct de vedere structural. Acestea variază de la forme mici cu patru picioare, cum ar fi alunița marsupială, Notoryctes, la cangurii mari cu două picioare.

Există mai multe cazuri de evoluție convergentă între marsupiale și mamifere placentare, în care cele două animale au evoluat pentru a umple aceeași nișă ecologică în diferite părți ale lumii. Există forme de vizuină, forme de pășunat, forme de alunecare și chiar forme cu mâncare lungă cu furnici care au evoluat independent în cele două grupuri.


Cum își curăță cangurii punga?

Tocmai am descris de ce cangurii bebeluși fac o adevărată mizerie în punga mamei lor. Locuiesc în ea și, de asemenea, fac pipi și caca în prima lor casă.

Pentru a evita o mizerie completă, mama lui joey curăță din când în când punga.

Asa de cum curăță un cangur punga? O femeie cangur își curăță punga lingându-o. Își pune botul lung în pungă și pur și simplu îl scoate. Un cangur de sex feminin se poate curăța cu ușurință în jurul unui joey care este încă atașat la o tetină din pungă.


Cangurii au trei vaginuri

Întrerupem programul dvs. de știri programat în mod regulat pentru a vă aduce această minunată trivia despre organele genitale de cangur.

Cititorii obișnuiți vor cunoaște dragostea mea pentru Inside Nature’s Giants, documentarul britanic în care anatomiștii tăiau animale mari pentru a examina modul în care funcționează și a evoluat corpul lor. Este un spectacol cu ​​adevărat incredibil, care combină bucuria nestăvilită față de lumea naturală, drama și o valoare educațională solidă.

Până în prezent, ne-a adus gâtul îngrozitor al unei broaște țestoase din piele, misterioasa sânge a unui hipopotam și interiorul exploziv al unei balene plajate. Dar episodul din această săptămână ar fi putut să depășească toate acestea cu triplul vagin al cangurului feminin. Diagrama de mai sus (un screengrab adnotat din spectacol) explică instalațiile sanitare complicate.

Acest set-up este împărtășit de toți marsupialii - grupul de mamifere care își cresc puii în pungi. Koala, wombats și diavoli tasmanieni împărtășesc toate structura cu trei vagini. Cele laterale transportă spermatozoizii către cele două uteruri (iar masculii marsupiali au adesea penisuri cu două dinți), în timp ce vaginul mediu trimite joey în lumea exterioară.

Rețineți că ureterele, care transportă urina de la rinichi la vezică, trec prin golurile dintre cele trei tuburi. La mamiferele placentare, ca și noi, ureterele se dezvoltă într-un mod diferit și nu trec prin sistemul reproductiv. Pe măsură ce ne dezvoltăm, precursorii tuburilor reproductive se topesc în cele din urmă într-un singur vagin. La marsupiale, acest lucru nu se poate întâmpla.

Programul a sugerat, de asemenea, că acest lucru ar putea explica de ce embrionii marsupiali se nasc într-un stadiu atât de prematur de dezvoltare. Joey-ul unui cangur are aproximativ mărimea unui jellybean atunci când părăsește vaginul și trebuie să suporte o târâtoare dificilă în pungă. Este posibil ca, cu un tub atât de îngust să coboare, să nu se poată mări înainte de naștere.

Cu configurarea sa reproductivă complicată, un cangur de sex feminin poate fi gravidă permanent. În timp ce un joey se dezvoltă în interiorul pungii, un alt embrion este ținut în rezervă într-un uter, așteptând ca fratele său să crească și să plece. Într-adevăr, un cangur mamă poate hrăni câte trei tineri separați - un joey mai în vârstă care a părăsit punga, un tânăr care se dezvoltă în interiorul ei și un embrion care încă așteaptă să se nască.


Rezultate

Androgeni din plasmă

Testosteronul a fost măsurabil, dar scăzut, în intervalul 0,5-2 ng / ml, în majoritatea bazinelor de plasmă din zilele 0 până la 4 până la 150 de zile după naștere (Fig. 1a). Cu toate acestea, nu s-au observat diferențe de sex la nivelurile de testosteron din bazinele de plasmă examinate în niciun moment, inclusiv perioadele care cuprind virilizarea prostatei (Zilele 20-30) și virilizarea falusului (Zilele 100-120) în acest specii. Deoarece eșecul de a demonstra dimorfismul sexual în nivelurile de testosteron plasmatic a fost neașteptat, am utilizat o procedură diferită de imunotest pentru a repeta măsurarea testosteronului în plasmă obținută în timpul perioadelor de reproducere ulterioare pentru majoritatea grupelor de vârstă și, din nou, nu a fost observat niciun dimorfism sexual (Fig. 1a). În trei bazine de plasmă care cuprind intervalul în care falusul devine dimorf sexual, dihidrotestosteronul a fost abia detectabil la mai puțin de 0,05-0,1 ng / ml și nu a prezentat din nou nici un dimorfism sexual (Fig. 1a).

Nivelurile de androgen în plasmă și glandele suprarenale ale pungii tammar wallaby tinere în funcție de vârstă. A) Testosteronul a fost măsurat în bazine de plasmă de la pungă de sex masculin și de sex feminin, cu vârste variabile de la nou-născut (Ziua 0) până la 150 de zile, iar dihidrotestosteronul a fost măsurat în bazine de plasmă de la pungă de sex masculin și feminin, cu vârste cuprinse între 31 și 150 de zile. Fiecare punct de date reprezintă media valorilor duplicate ale testelor din diferite grupuri de plasmă. Bazinele inițiale au fost obținute într-un sezon de reproducere, iar al doilea bazin au fost obținute în sezonurile de reproducere ulterioare. b) Testosteronul a fost măsurat în grupuri de 3-5 glande suprarenale (Ziua 30 sau mai mică) sau în glandele suprarenale individuale la vârstele ulterioare pentru probele din pungă tânără și Lt Ziua 31, sunt prezentate intervalele de măsurare în 2-3 grupuri pentru fiecare vârstă . În cazul pungii tinere de 31 de zile sau mai mult, sunt prezentate teste individuale.

Nivelurile de androgen în plasmă și glandele suprarenale ale pungii tammar wallaby tinere în funcție de vârstă. A) Testosteronul a fost măsurat în bazine de plasmă de la pungă de sex masculin și feminin, cu vârste variabile de la nou-născut (Ziua 0) până la 150 de zile, iar dihidrotestosteronul a fost măsurat în bazine de plasmă de la pungă de sex masculin și feminin, cu vârste cuprinse între 31 și 150 de zile. Fiecare punct de date reprezintă media valorilor duplicate ale testelor din diferite grupuri de plasmă. Bazinele inițiale au fost obținute într-un sezon de reproducere, iar al doilea bazin au fost obținute în sezonurile de reproducere ulterioare. b) Testosteronul a fost măsurat în grupuri de 3-5 glande suprarenale (Ziua 30 sau mai mică) sau în glandele suprarenale individuale la vârstele ulterioare pentru probele din pungă tânără și Lt Ziua 31, sunt prezentate intervalele de măsurare în 2-3 grupuri pentru fiecare vârstă . În cazul pungii tinere de 31 de zile sau mai mult, sunt prezentate teste individuale.

Androgeni suprarenali

Deoarece testosteronul a fost practic nedetectabil în ovarele femelelor tinere de pungă de la toate vârstele examinate [11], am măsurat nivelul de testosteron la suprarenalele de la punga tânără de diferite vârste (Fig. 1b). Nivelurile de testosteron la suprarenalele ambelor sexe au fost aproape la fel de ridicate ca la testicule la vârste comparabile [11] (Fig. 2), și anume, în intervalul 0,3-1,0 ng / mg proteină, dar din nou nu au prezentat dimorfism sexual din ziua 0 până la Ziua 40. Într-un eșantion studiat la un animal mai în vârstă, concentrația a fost mai mică. Această constatare este similară cu cea a lui Catling și Vinson [27], care au raportat că sinteza androgenului în suprarenala wallaby tammar a scăzut între Zilele 19 și 40, pe măsură ce biosinteza cortizolului a crescut. Întrucât suprarenala pare a fi singura sursă de testosteron la femela tânără, concluzionăm că testosteronul plasmatic la femelă (și, eventual, la punga masculină și tânără) este probabil derivat din suprarenală.

Conținutul de testosteron al gonadelor pungii tammar wallaby tinere în funcție de vârstă (redat din Renfree și colab., Biol Reprod 1992 47: 645, Figura 1 [11]).

Conținutul de testosteron al gonadelor pungii tammar wallaby tinere în funcție de vârstă (redat din Renfree și colab., Biol Reprod 1992 47: 645, Figura 1 [11]).


Caracteristici speciale ale marsupialelor

O pungă naturală

Un copil cangur (joey) în punga mamei sale. Credit de imagine: K.A. Willis / Shutterstock.com

Cea mai distinctivă caracteristică a marsupialelor și motivul pentru care au primit acest nume se datorează prezenței unei pungă naturală pe corpul lor. Cuvântul marsupial este derivat din cuvântul latin Marsupiālis, însemnând „pungă”. Marsupialele au pielea și blana sau pungile de piele, de obicei pe zona abdomenului sau a sânului, în care puii se nasc, se dezvoltă și caută protecție pe măsură ce cresc. Punga este cea mai distinctivă trăsătură a unui marsupial și este ceea ce este cel mai frecvent asociat cu aceste tipuri de animale. Majoritatea marsupialelor au pungi permanente, cu toate acestea, există unele excepții de la această regulă. În schimb, musara de musarelă dezvoltă o pungă numai în timpul gestației. Pungile apar, de obicei, numai la femele, dar potumul de apă este o altă excepție de la acest lucru, deoarece exemplarele masculine au și pungile folosite pentru organele genitale atunci când înoată sau aleargă.

Perioada de gestatie

Quokkas pe Insula Rottnest, Australia de Vest. Credit de imagine: Damian Lugowski / Shutterstock.com

Deoarece aceste animale au pungi, ele au, de asemenea, în general perioade de gestație foarte scurte. În majoritatea cazurilor, bebelușii marsupiali sunt gestați pentru o perioadă de doar patru sau cinci săptămâni, spre deosebire de majoritatea celorlalte mamifere care au perioade de gestație de luni. Aceasta înseamnă că majoritatea tinerilor marsupiali se nasc într-un stadiu fetal, un stadiu care, la alte mamifere, are loc în uterul mamei. Această diferență în perioada de gestație se datorează în general tipului de placentă pe care îl au alte mamifere față de marsupiale, marsupialele fiind mai puțin complexe decât primele. La marsupiale, fătul își găsește drumul către pungă și continuă etapele rămase de dezvoltare acolo, până când este complet crescut și dezvoltat.

Temperatura corpului

Marsupialele au, de asemenea, o temperatură medie diferită a corpului față de alte mamifere. În timp ce toate mamiferele au sânge cald, ceea ce înseamnă că mențin o temperatură internă constantă a corpului și pot autoreglează această temperatură, media pentru marsupiale nu este în general aceeași cu a altor mamifere. Mamiferele placentare au o temperatură corporală de 38 de grade Celsius, iar monotremele dețin o temperatură internă medie de 30 Celcius. Marsupialele, pe de altă parte, au o medie de 35 de grade Celsius.

Creier

Marsupialele sunt foarte unice în mai multe moduri, iar aceasta include și o diferență în creierul lor. Marsupialilor le lipsește ceea ce este cunoscut sub numele de corp calos, care este un tract nervos care comunică între emisferele creierului.

Dinții

Un koala căscat care își arată câțiva dinți. Credit de imagine: TRossJones / Shutterstock.com

Un alt factor distinctiv comun la marsupiale este cantitatea și structura dinților lor. În general, marsupialele au mult mai mulți dinți decât alte mamifere placentare. Majoritatea mamiferelor placentare au trei molari și patru premolari atât în ​​maxilarul superior, cât și în cel inferior. În schimb, marsupialele au patru molari și trei premolari. În plus, majoritatea mamiferelor au două seturi complete de dinți: dinții lor inițiali sau „de bebeluș”, care cad și sunt înlocuiți ulterior cu dinți adulți permanenți. Dinții marsupiali nu funcționează în acest fel, deoarece doar unii dintre dinții lor cad și sunt înlocuiți. Cu toate acestea, wombats sunt o excepție de la această diferențiere, deoarece au un număr diferit de incisivi în maxilarul superior și inferior.

Reproducere

Marsupialele, spre deosebire de alte mamifere, au tracturi reproductive duble. Femelele marsupiale au două uteruri, fiecare cu propriul vagin lateral. Aceasta înseamnă că canalul de naștere și procesul de naștere diferă, de asemenea, de cel al altor mamifere. La marsupiale, bebelușii se nasc printr-un canal de naștere central, mai degrabă decât vaginal. Masculii marsupiali diferă, de asemenea, de alte animale, deoarece au de obicei un penis bifurcat. La majoritatea marsupialelor, organele genitale sunt utilizate numai în timpul reproducerii și nu sunt conectate la tractul urinar, ca în cazul celor mai multe alte mamifere.

În general, marsupialele pot fi, prin urmare, clasificate ca mamifere, întrucât îndeplinesc cerințele generale pentru această clasificare, dar sunt apoi identificate în cadrul grupului marsupial datorită prezenței unice a pungii, a perioadei de gestație și, în general, a modului în care sunt puștii lor. născut și dezvoltat.


Acești marsupiali cad morți după împerechere

Această strategie de reproducere extremă a fost observată în sălbăticie pentru prima dată în rândul bărbaților kaluta, mamifere asemănătoare șoarecilor originare din nord-vestul Australiei.

Kalutas trăiește repede și mor tineri - sau, cel puțin, masculii. Masculii kaluta, mici marsupiale asemănătoare șoarecelelor găsite în regiunile aride din nord-vestul Australiei, sunt semelparoase, ceea ce înseamnă că la scurt timp după ce se împerechează, cad morți.

Această strategie de reproducere extremă este rară în rândul vertebratelor - doar câteva zeci sunt cunoscute că se reproduc în acest mod, iar majoritatea sunt pești. Kaluta sunt dasiuride, singurul grup de mamifere cunoscut pentru a conține specii semelparous. Doar aproximativ o cincime din speciile din acest grup de marsupiale carnivore - care include diavoli tasmanieni, quoll și șoareci înveliți - sunt semelparoși și, până de curând, oamenii de știință nu erau siguri dacă kalutații se numără printre ei.

Acum nu există nicio îndoială că, pentru kalutele masculine, sexul este sinucidere.

Într-un studiu, publicat în aprilie în Journal of Zoology, cercetătorii de la Universitatea Western Australia și Universitatea din Queensland au confirmat că kaluta prezintă ceea ce este cunoscut sub numele de semelparitate obligatorie la bărbați.

„Am descoperit că masculii se împerechează doar în timpul unui sezon de reproducere foarte sincronizat și apoi mor cu toții”, a spus Genevieve Hayes, ecolog vertebrat și autorul principal al studiului.

Dr. Hayes și colegii săi au monitorizat obiceiurile de reproducere ale unei populații de kalutas din Parcul Național Millstream Chichester din Australia de Vest în timpul sezoanelor de reproducere 2013 și 2014. În ambele sezoane, cercetătorii au observat o moarte completă a masculilor. Deși kalutații masculi au prezentat semelparitate în captivitate, aceasta a fost prima dată când a fost văzută în sălbăticie.

Kalutas a evoluat independent de alte dasyurids semelparous, astfel încât confirmarea că kalutas masculin mor după împerechere sugerează că această strategie reproductivă neortodoxă a evoluat nu o dată, ci de două ori în dasyurids.

„Este cu adevărat interesant că ar evolua de două ori în dasiuride, deoarece este un sistem de împerechere atât de extrem”, a spus dr. Hayes.

Imagine

Extrem într-adevăr. Kalutas, care ating maturitatea sexuală la doar 10 luni, au o singură fereastră de două săptămâni la începutul lunii septembrie, timp în care resursele din mediul lor sunt suficient de abundente pentru a sprijini reproducerea. În timpul acestor scurte sezoane de reproducere frenetice, masculii kaluta se împerechează cu mai multe femele - până la 14 ore la un moment dat - până când cedează epuizării și mor.

„Este o moarte inevitabilă din cauza stresului cronic”, a spus Christopher Dickman, profesor de ecologie terestră la Universitatea din Sydney, care nu a fost implicat în studiu.

Cu una până la două luni înainte de debutul sezonului de împerechere, bărbații kaluta încetează să mai producă spermă și încep să producă cantități mari de testosteron și corticosteroizi. Deși acest aflux de hormoni îi determină să se împerecheze, le suprime, de asemenea, sistemul imunitar și pune stres imens asupra organelor lor interne.

„Cauza exactă a decesului este de obicei ulcerația tractului intestinal”, a spus dr. Dickman. „Vor scurge sânge în corpul lor și vor începe să sufere colapsul de organe”.

Oricât de cumplită este strategia reproductivă a kalutei, nu este lipsită de merit. La fel ca șoarecii înveliți, wambengers și alte dasyurids, kalutas sunt poliandre, ceea ce înseamnă că femelele se împerechează cu mai mulți parteneri. Și oamenii de știință suspectează că, la fel ca verișorii lor poliandroși, femeile kaluta sunt capabile să stocheze intern spermă până la două săptămâni înainte de fertilizare. Acest lucru permite femelelor să producă descendenți - șase până la opt pe așternut - folosind sperma de la mai mulți parteneri. Dr. Hayes și colegii ei au efectuat teste de paternitate pe opt cățelușe născute după primul sezon de reproducere și au constatat că toți, cu excepția unuia, au fost generați de mai mulți bărbați.

„Faptul că femeile pot stoca sperma este probabil unul dintre factorii finali care au condus la evoluția decesului masculin”, a spus dr. Dickman. „Bărbații pur și simplu nu ar avea nicio garanție de a avea un copil tânăr dacă s-ar împerechea cu o femeie în perioada de două săptămâni. Singura șansă pe care o au pentru a garanta paternitatea este să se împerecheze cu cât mai multe femele posibil. "

Pentru kalutele masculine, împerecherea de suficiente ori, cu destui parteneri, pentru a se asigura că genele lor sunt transmise necesită multă energie - și mult spermă. Strâns toată energia și ejacularea le costă în cele din urmă viața - dar pentru un animal care cântărește mai puțin decât un bec, aceasta poate să nu fie o strategie atât de proastă.

„Mamiferele atât de mici nu trăiesc în general mai mult de un an, deci dacă există o singură oportunitate de a crește cu succes o așternut în fiecare an, atunci are sens să investim cât mai multă energie în reproducere”, a spus dr. Dickman. „Iartă jocul de cuvinte, dar în acest caz este înțelept să îți pui toate ouăle într-un singur coș.”